Wszyscy jesteście bohaterami, wszyscy jesteście zwycięzcami!

Już po raz dwudziesty ósmy, w dniach 24-26 kwietnia 2023r,  Dolnośląska Izba Rzemieślnicza zorganizowała wspólnie z Zespołem Szkół Zawodowych nr. 5 z Wrocławia i Dolnośląskim Cechem Piekarzy i Cukierników Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz Honorowy patronat nad  tegoroczną edycją tego przedsięwzięcia sprawowali : Minister Edukacji i Nauki Przemysław Czarnek, Wojewoda Dolnośląski Jarosław Obremski, Marszałek Województwa Dolnośląskiego Cezary Przybylski, Dolnośląski Kurator Oświaty Roman Kowalczyk, Prezydent Wrocławia Jacek Sutryk i Prezes Związku Rzemiosła Polskiego Jan Gogolewski.

Laureatów tegorocznej edycji tego przedsięwzięcia poznaliśmy podczas Wielkiej Gali zorganizowanej tym razem w auli Papieskiego Wydziału Teologicznego. Wypełniła się ona  uczniami szkół cukierniczych i piekarniczych, nauczycielami tych zawodów z całej Polski oraz zaproszonymi gośćmi, wśród których obecni byli m.in. Dolnośląski Kurator Oświaty Roman Kowalczyk, Pełnomocnik Wojewody Dolnośląskiego ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw Zygmunt Dudek, Dyrektor Departamentu Spraw Społecznych Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego Jerzy Komorowski, Dyrektor Wydziału Szkół Ponadgimnazjalnych Departamentu Edukacji Urzędu Miejskiego Wrocławia Ewa Szczęch, Dyrektor Wydziału Finansów tegoż departamentu Paweł Kaleta. Naszą Izbę reprezentowali : Prezes Zbigniew Ładziński, wiceprezesi : Zygmunt Rzucidło, Sławomir Zarentowicz, Jan Łobodziec, członkowie zarządu : Beata Pałczyńska-Czop, Maciej Młotek i pełnomocnik zarządu Marian Fornalski.  Dolnośląski Cech Piekarzy i Cukierników reprezentowali m.in. : Starszy Cechu Stanisław Kibało, Podstarszy Ryszard Łuźniak, członek zarządu Jerzy Janyszek i Wincenty Wolak. Przybyli również ; Starsza Cechu Rzemiosł  Odzieżowo-Włókienniczych Wanda Fok, Podstarszy Cechu  Rzemiosł Metalowych i Motoryzacyjnych Zygmunt Skrzypek oraz była dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr. 5 Olga Walewska-Siekierka.

W swoim wystąpieniu  prezes naszej Izby Zbigniew Ładziński  stwierdził m.in., że „W tej pięknej auli  po raz pierwszy odbywa się gala Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz; wcześniej bardzo często była  ona  organizowana w Sali Wielkiej Wrocławskiego Ratusza. Ale właśnie w auli PWT Dolnośląska Izba Rzemieślnicza podczas uroczystego spotkania noworocznego nadaje Honorowe Tytuły Mistrzów Rzemiosła. Otrzymali je dotąd m.in. ks. kard. Henryk Gulbinowicz, profesorowie : Krzysztof  Zanussi, Krzysztof Penderecki, Alicja Chybicka, Jan Miodek ,Wojciech Witkiewicz, pierwszy polski kosmonauta gen. Mirosław Hermaszewski, wybitny piłkarz Włodzimierz Lubański”, twórczyni kliniki „Budzik” znana aktorka Ewa Błaszczyk.

-Cieszę się, że właśnie w tym miejscu będziemy mogli wyróżnić naszą młodzież. Dziękuję Wam serdecznie za to, że zdecydowaliście się  na start w tym turnieju. Już sam start jest wyróżnieniem. Ale wszyscy jesteście bohaterami, wszyscy jesteście zwycięzcami- akcentował prezes Zbigniew Ładziński.

Nasz prezes podziękował serdecznie w swoim  wystąpieniu nauczycielom, którzy przygotowywali młodzież do tego turnieju oraz mistrzom ją szkolącym, a także rodzicom, którzy zdecydowali się wysłać swoje dzieci do szkół kształcących w zawodzie piekarz i cukiernik. Słowa wielkiej wdzięczności skierował także pod adresem przedstawicieli władz państwowych, samorządowych i innych instytucji wspierających ten Turniej. Wyrazy uznania i podziękowania przekazał „Kibało -Piekarni Leśnickiej, w której kolejny raz odbyła się część praktyczna turnieju w zawodzie piekarz. Została ona założona w roku 1978 przez Stanisława Kibało. Jej dumą jest zdrowe i smaczne pieczywo wypiekane wyłącznie z naturalnych surowców i na tradycyjnym zakwasie żytnim. Piekarnia od wielu lat łączy tradycję z nowoczesnością.

Natomiast po raz pierwszy młodzi adepci cukiernictwa rywalizowali w  firmie  „Marzipan Norimp Bako” założonej i kierowanej już od ponad trzydziestu laty przez Zygmunta Dudka. Firma ta z tradycją i pasją produkuje ekskluzywne wyroby marcepanowe i oferuje bogaty asortyment produktów do dekoracji wyrobów cukierniczych łącząc w sobie najwyższą jakość i niepowtarzalny smak.

W swoim  wystąpieniu dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr. 5 Wiesław Filipiak  wyraził radość z faktu, że” Możemy dalej prowadzić tą rywalizację i odkrywać tak „ słodkie talenty”. Życzył by taka słodka przyszłość, jaką tu dzisiaj przeżywamy towarzyszyła Wam przez całe życie”. Dodał, że aby ta rywalizacja mogła trwać wszyscy musimy dalej kontynuować naszą codzienną podstawową pracę, bo -jak powiedział – bez niej nasze rzemiosło straci rację bytu.

Specjalny list do uczestników i organizatorów Turnieju skierował minister edukacji i nauki Przemysław Czarnek. Odczytał Go Dolnośląski Kurator Oświaty Roman Kowalczyk. Składając w nim podziękowania wszystkim ,którzy przyczynili się do zorganizowania XXVIII edycji tego turnieju minister Czarnek podkreślił, że „ Państwa profesjonalizm, a także zaangażowanie na rzecz rozwoju szkół branżowych budzą moje ogromne uznanie .Idea szlachetnej rywalizacji młodzieży przygotowującej się do pracy w zawodach piekarz i cukiernik to nie tylko dogodna forma doskonalenia umiejętności uczniów, ale to przede wszystkim  znakomity sposób przygotowania przyszłych fachowców do funkcjonowania w rzeczywistości, w rzemiośle.

Cytując w swoim wystąpieniu słowa wybitnego Polak Mariana Hemara „ Gdyby Polak systematycznie robił to co robi spontanicznie” Roman  Kowalczyk podkreślił, że jest to strzał w dziesiątkę, bo – jak powiedział  „My Polacy mamy jeszcze na niwie  wytrwałości, cierpliwości, wykorzystywania szans sporo do zrobienia. Po roku 1980 podciągnęliśmy się bardzo pracą w szkołach. Tu się wykuwa Polska. Ale myślę, że tu jeszcze mamy trochę do zrobienia, żeby Polak systematycznie robił to co robi spontanicznie”.

Zabierając głos w imieniu Prezydenta Wrocławia Jacka Sutryka Dyrektor Wydziału Szkół Ponadgimnazjalnych Urzędu Miejskiego Wrocławia Ewa Szczęch wskazała, że „ Ten turniej ma bardzo ważne znaczenie dla wrocławskiej edukacji, dla procesu kształcenia zawodowego. Jej zdaniem odbudowuje on rangę tego kształcenia w całej Polsce, bo nie tylko we Wrocławiu od wielu lat jest ona niższa niż ranga kształcenia ogólnego.

Z kolei dyrektor Wydziału Finansów Departamentu Edukacji Urzędu Miejskiego Wrocławia Paweł Kaleta zwracając się do pedagogów. organizatorów Turnieju wskazał, że  „Mamy pamiętać o tym, że gdyby nie Wasza postawa, to by nie było tej młodzieży, bo nikt by ich nie przekonał, żeby do nas przyszli”. A dyrektor Departamentu Spraw Społecznych Urzędu Marszałkowskiego Jerzy Komorowski życzył  laureatom, „Żeby dzięki temu Turniejowi założyli kiedyś swoje miejsca pracy, mieli doskonałe wyroby piekarnicze i cukiernicze i podchodzili do swojej pracy jako do czegoś bardzo ważnego”.

Wielka Gala Turnieju zakończyła się wspólnym  obiadem i niekończącymi się rozmowami, które z pewnością zaowocują kontaktami młodych cukierników i piekarzy w ich przyszłej pracy zawodowej.

Zwycięzcy w Kategorii Piekarz : I miejsce – Martyna Weronika Grzenkowicz z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego  nr. 2 w Gdańsku, II m iejsce – Oleksandr Yaremchuk z tegoż Centrum, III miejsce – Mikołaj Popek z zespołu szkół Zawodowych nr. 5 we Wrocławiu.

Natomiast wśród młodych adeptów cukiernictwa zwyciężyła  Milena Grudzińska z ZSZ nr. 5 we Wrocławiu, wyprzedzając Tomasza Pajora z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi i Sebastiana Nowaka z zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle.

Tekst i zdjęcia : Marek Zygmunt