W dniach 18.-20.03.2024 r. odbył się XXIX Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz zorganizowany przez Dolnośląską Izbę Rzemieślniczą we Wrocławiu oraz Zespół Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu.
Turniej rozpoczął się od części teoretycznej, czyli napisania przez uczestników testu w Zespole Szkół Branżowych nr 5 przy ul. Dawida 5 we Wrocławiu. Następnego dnia odbyła się część praktyczna, która polegała na wykonaniu wyrobów nawiązujących do tematu Turnieju: ,,Polscy Olimpijczycy”. Piekarze swoje wyroby wykonywali w piekarni Starszego Cechu pana Stanisława Kibało. W nowoczesnej pracowni cukierniczej pana Zygmunta Dudka we Wrocławiu przyszli cukiernicy pracowali nad swoimi słodkimi działami sztuki. Ostatniego dnia odbyła się Gala wręczenia nagród zorganizowana w Sali Wielkiej wrocławskiego Ratusza uświetniona obecnością wielu znamienitych gości.
Wszyscy uczestnicy byli bardzo zaangażowaniu w wykonywanie swoich prac konkursowych, w pełnym skupieniu dopracowywali każdy detal wyrobów zarówno piekarskich, jak i cukierniczych. Każdy pomysł na interpretację zadania był wyjątkowy i niepowtarzalny.
Między uczniami panowała bardzo miła atmosfera i mimo rywalizacyjnego charakteru konkursu, wszyscy postępowali w duchu zasady fair play, która towarzyszy uczestnikom podczas Olimpiad.
W wielu przemowach podczas Gali została podkreślona istotność wykonywanych przez uczestników zawodów, a także wyrażone uznanie za wzięcie udziału w Turnieju i pokazanie swoich wyjątkowych umiejętności.
Laureatami w zawodzie cukiernik zostali: Krzysztof Klepczyk (Branżowa Szkoła I stopnia nr 5 im. Jana Kilińskiego w Zespole Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu), Amelia Kubacka (Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 im. Ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie), Amelia Drela (Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu), Kamila Depciuch (Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowych im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu), Anastasiia Klaptiuk (Branżowa Szkoła I stopnia nr 4 w Zespole Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie), Viktoria Keba (Branżowa Szkoła I stopnia nr 4 w Zespole Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie).
Laureatami w zawodzie piekarz zostali: Zuzanna Julia Jóźwiak (Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 2 w Gdańsku), Filip Kostrzewski (Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr w Gdyni), Kacper Kamiński (Branżowa Szkoła I stopnia nr 5 im. Jana Kilińskiego w Zespole Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu), Szymon Rosiński (Branżowa Szkoła I stopnia nr 5 im. Jana Kilińskiego w Zespole Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu), Nikodem Andrzej Browarczyk (Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 2 w Gdańsku).
Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w dalszej nauce oraz karierze zawodowej.









